Πρέπει να πείτε στα ΜΑΤ ότι δε χρειάζεται να σκοτώσουν όσους φοιτητές διαφωνούν με τον νόμο της κυρίας Κεραμέως

Μια επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, στον διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ., στους πρυτάνεις και στους καθηγητές των ελληνικών ΑΕΙ έστειλαν οι γονείς των φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην επιστολή τους, την οποία δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι γονείς αναφέρονται στην απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στου φοιτητές στο ΑΠΘ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αφού τους ψέκασαν με τα χημικά, στη συνέχεια τους χτύπησαν, τους προπηλάκισαν, τους έσυραν από τις μπλούζες στο πάτωμα». «Τα ΜΑΤ εισχωρούν στις γραμμές τους από πίσω και αρχίζουν να χτυπούν με τα κλομπ αδιακρίτως και με μανία. Σπάζουν ώμους, χέρια, πόδια, ανοίγουν κεφάλια» τονίζουν σε άλλο σημείο για τα επεισόδια στα Προπύλαια, στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, απευθύνονται στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Κυρία Υπουργέ, η κατάσταση έχει επικίνδυνα οξυνθεί. Η παρέμβασή σας είναι σημαντική, προκειμένου να μη θρηνήσουμε νεκρό παιδί κατά τη διάρκεια της θητείας σας». «Φοβόμαστε ότι τώρα έχετε προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: δεν αγνοείτε απλώς, αλλά συνθλίβετε τους διαφωνούντες» προσθέτουν.

«Το έργο της Αστυνομίας στις μέρες μας, ιδιαίτερα των ΜΑΤ, πάνοπλων και σε πλήρη εξάρτυση, εξαντλείται στο να δέρνει, να προπηλακίζει, να ρίχνει χημικά και αύρες, να ταπεινώνει, να καθυβρίζει, να χτυπάει με τυφλό μίσος και μανία άοπλους φοιτητές και φοιτήτριες» λένε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η επιστολή των γονέων των φοιτητών

«Καλά είμαι

Έχουμε στεναχωρηθεί και έχουμε φοβηθεί πολύ –δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο– νόμιζα ότι τυφλώθηκα. Πολλοί έπαθαν κρίσεις πανικού. Βλέπαμε τα παιδιά να πέφτουν κάτω μες στα αίματα. Εμείς δε βλέπαμε και αυτοί βάραγαν από πίσω με τα κλομπ».

Κυρία Υπουργέ Παιδείας
Κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη
Κύριε Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ.
Κυρίες και κύριοι πρυτάνεις των Ελληνικών ΑΕΙ
Κυρίες και κύριοι καθηγήτριες/καθηγητές των Ελληνικών ΑΕΙ

Τα παραπάνω λόγια στάλθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου από μια φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στη μητέρα της, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23.39. Η φοιτήτρια βρισκόταν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μαζί με πολλά άλλα παιδιά που είχαν χτυπηθεί στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Με την πεποίθηση ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή για να θέσουμε υπόψη σας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία προκαλούν οδύνη, αποτροπιασμό, μεγάλο τρόμο και να ζητήσουμε την άμεση, θεσμική παρέμβασή σας. Οι φοιτητές λοιπόν αντιδρούν στην εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και γι’ αυτό προβαίνουν σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Σηκώνουν πανό, φωνάζουν συνθήματα, οργανώνουν συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες. Μολονότι βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, θυσιάζουν το διάβασμα και διακινδυνεύουν την επιτυχία τους, προκειμένου να αγωνιστούν και υπερασπιστούν κάτι που θεωρούν πολύ σημαντικό.

Επιτρέψτε μας να μη συζητηθούν εδώ οι απόψεις υπέρ και κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αυτές διαφοροποιούνται σίγουρα και δεν θα οδηγηθούμε παρά σε ατέρμονες ανταλλαγές επιχειρημάτων. Θα θέλαμε να εστιάσουμε στον τρόπο που το κράτος και η Αστυνομία αντιμετώπισαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Μέσα στο ΑΠΘ, όπου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει ήδη εγκατασταθεί μαζί με τα ΜΑΤ, προκλήθηκε ένα επεισόδιο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 χωρίς προφανή λόγο. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα, κρότου-λάμψης και χημικά σε μια ομάδα παιδιών που κρατούσαν ένα πανό. Αφού τους ψέκασαν με τα χημικά, στη συνέχεια τους χτύπησαν, τους προπηλάκισαν, τους έσυραν από τις μπλούζες στο πάτωμα. Ολα αυτά συνέβησαν έξω από το κτήριο της Βιολογίας. Φοιτητής που ενεπλάκη στο επεισόδιο εισήλθε στη συνέχεια στο αμφιθέατρο προκειμένου να δώσει το μάθημα της εξεταστικής. Ηταν τόσο ποτισμένα τα ρούχα του με τα χημικά, που άρχισαν να δακρύζουν τα μάτια όλων μέσα στην αίθουσα.

Το ίδιο βράδυ, μέσα στο ΑΠΘ έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή, πραγματοποιήθηκε η συναυλία αλληλεγγύης στους φοιτητές του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η συναυλία διεκόπη, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την περιοχή προχώρησαν αναίτια στη ρίψη δακρυγόνων και χημικών. Η συναυλία είχε περίπου 5.000 άτομα, κυρίως φοιτήτριες και φοιτητές του ΑΠΘ, αλλά όχι μόνο. Οι μαρτυρίες από το συγκεκριμένο γεγονός είναι πάρα πολλές και αρκετές έχουν ήδη γίνει γνωστές. Παραθέτουμε άλλη μια, από φοιτητή που διαβάζει για το τελευταίο του μάθημα και πήγε στη συναυλία για να «ξεσκάσει» λίγο. Όταν άρχισε να πνίγεται από τα δακρυγόνα, χωρίς να καταλάβει ποτέ το γιατί, προσπάθησε να διαφύγει, καθώς όμως έχει σπάσει το χέρι του, δεν μπορούσε να κινηθεί άνετα και σχεδόν ποδοπατήθηκε. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί κόσμος.

Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, οργανώνεται συγκέντρωση και πορεία φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια. Κρατάνε τα πανό, φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν. Μόλις δίνεται το σήμα για να αρχίσει η πορεία, τα ΜΑΤ επιτίθενται και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουν ασφυξιογόνα, χημικά και κρότου-λάμψης από απόσταση αναπνοής, τραυματίζοντας ήδη πολλούς. Ρίχνουν αύρες. Οι συγκεντρωμένοι καθίστανται τυφλοί, άπνοες και άρρωστοι. Τα ΜΑΤ εισχωρούν στις γραμμές τους από πίσω και αρχίζουν να χτυπούν με τα κλομπ αδιακρίτως και με μανία. Σπάζουν ώμους, χέρια, πόδια, ανοίγουν κεφάλια. Η συγκέντρωση διαλύεται. Τα Επείγοντα στον «Ερυθρό Σταυρό» γεμίζουν τραυματίες. Από θαύμα δε θρηνούμε νεκρό παιδί.

Κυρία Υπουργέ, η κατάσταση έχει επικίνδυνα οξυνθεί. Η παρέμβασή σας είναι σημαντική, προκειμένου να μη θρηνήσουμε νεκρό παιδί κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Έχετε εφαρμόσει όλους τους νόμους που θέλατε, αγνοώντας την αντίθετη άποψη από όπου και αν εκφραζόταν (σχολεία, Πανεπιστήμια, μαθητές, φοιτητές, γονείς). Φοβόμαστε ότι τώρα έχετε προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: δεν αγνοείτε απλώς, αλλά συνθλίβετε τους διαφωνούντες. Πρόκειται για τα παιδιά μας, τα οποία φοιτούν στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Τα παιδιά μας, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σας, οφείλετε να τους προστατεύετε. Έχετε ευθύνη για αυτά.

Κύριοι πρυτάνεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (γιατί σε αυτές τις δύο πόλεις εντοπίζονται τα επεισόδια), οφείλετε να προστατέψετε τα Πανεπιστήμιά σας. Είναι κέντρα μόρφωσης, παιδείας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι πεδία μάχης όπου εκτυλίσσονται σκηνές ακραίας βίας και σίγουρα όχι με ευθύνη των φοιτητών.

Κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη και Κύριε Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ., νομίζαμε πάντα ότι ο ρόλος και το έργο της Αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και να αντιμετωπίζει τις παραβατικότητες και τις έκνομες πράξεις. Το έργο της Αστυνομίας στις μέρες μας, ιδιαίτερα των ΜΑΤ, πάνοπλων και σε πλήρη εξάρτυση, εξαντλείται στο να δέρνει, να προπηλακίζει, να ρίχνει χημικά και αύρες, να ταπεινώνει, να καθυβρίζει, να χτυπάει με τυφλό μίσος και μανία άοπλους φοιτητές και φοιτήτριες. Καμία έκνομη πράξη δεν είχε κάνει κανείς στις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρθηκαν. Όμως εφαρμόσατε ακραία και επικίνδυνη βία, όχι μόνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά ακόμα και για τη ζωή τους. Η παρέμβασή σας πρέπει να είναι άμεση και καίρια. Πρέπει να πείτε στα ΜΑΤ ότι δε χρειάζεται να σκοτώσουν όσους φοιτητές διαφωνούν με τον νόμο της κυρίας Κεραμέως.

Αξιότιμες και αξιότιμοι καθηγήτριες και καθηγητές των Πανεπιστημίων, σταθείτε στο πλευρό των φοιτητών σας. Το κράτος εφαρμόζει ασύμμετρη και ακραία βία. Υποστηρίξτε τους, βοηθήστε τους!

Όλα αυτά που σας αναφέρουμε αποδεικνύονται με βίντεο, ηχητικά και άλλα πειστήρια, προσωπικά μας, πολλά από τα οποία άλλωστε έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όχι βέβαια το φως των επίσημων ΜΜΕ, διότι αυτά αναπαράγουν τις γνωστές ψευδείς ειδήσεις περί «μπαχάλων», «κουκουλοφόρων» και «γνωστών-αγνώστων». Οι εικόνες της ακραίας βίας από την αστυνομική καταστολή όμως έχουν καταγραφεί και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να ξαναγράψουμε παρόμοια επιστολή.

Σας ζητάμε να τοποθετηθείτε θεσμικά με εντιμότητα και ευσυνειδησία απέναντι στην παιδεία μας, στη χώρα μας και στα παιδιά μας.

Με εκτίμηση

Οι γονείς φοιτητριών και φοιτητών που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα
Οι γονείς φοιτητριών και φοιτητών

Πηγή: AlfaVita

Άλλος ένας λόγος να πάρεις το πτυχίο σου!   

Θα είσαι ο king της εξεταστικής αυτό το εξάμηνο!

Δεν σου φτάνει η πίεση, έχεις κι αυτούς...

Load More

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων