Η πανεπιστημιακή κοινότητα πανελλαδικά έχει εκφράσει τη διαφωνία της στην θέσπιση και εγκατάσταση τέτοιων αστυνομικών μονάδων στα ΑΕΙ

Οι Σύλλογοι Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Διοικητικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α. καταδικάζουν την προσπάθεια βίαιης εγκατάστασης των ΟΠΠΙ και την παρουσία ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη.

Από την πρώτη μέρα παρουσίας τους στην κεντρική πύλη των Ιλισίων, όπως υπογραμμίζουν, τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίων των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων και φοιτητών για να επιβάλλουν την εγκατάσταση της αστυνομίας στο Ίδρυμα, διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου και την εύρυθμη λειτουργία του.

Επιπλέον υπενθυμίζουν πως η πανεπιστημιακή κοινότητα πανελλαδικά έχει εκφράσει τη διαφωνία της στην θέσπιση και εγκατάσταση τέτοιων αστυνομικών μονάδων στα ΑΕΙ, προσθέτοντας πως η βίαιη υλοποίηση των κυβερνητικών διατάξεων «πανεπιστημιακής» αστυνόμευσης κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους ακολουθεί την πρόσφατη θερινή αναταραχή, όπου η Κυβέρνηση ψήφισε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια παρά τη σύσσωμη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τέλος, ζητούν την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων ΟΠΠΙ και ΜΑΤ από το ΕΚΠΑ και την κατάργηση των σχετικών διατάξεων, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του, ενώ καλούν τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβουν σχετικές αποφάσεις και να εκφραστούν δημόσια για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την αποδόμηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και την αστυνομική βία ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση: 

Παρά τις μαζικές αντιδράσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας πανελλαδικά όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά μέσα στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου να υλοποιήσει την εγκατάσταση των Ομάδων Περιφρούρησης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ, παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι Σύλλογοι Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Διοικητικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α. καταδικάζουμε την προσπάθεια βίαιης εγκατάστασης των ΟΠΠΙ και την παρουσία ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη. Από την πρώτη μέρα παρουσίας τους στην κεντρική πύλη των Ιλισίων, τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίων
των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων και φοιτητών για να επιβάλλουν την εγκατάσταση της αστυνομίας στο Ίδρυμα, διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου και την εύρυθμη λειτουργία του.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα πανελλαδικά έχει εκφράσει τη διαφωνία της στην θέσπιση και εγκατάσταση τέτοιων αστυνομικών μονάδων στα ΑΕΙ,
επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την αναμενόμενη διατάραξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, την προσβολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά και την
αναποτελεσματική επίλυση προβλημάτων ασφάλειας. Η βίαιη υλοποίηση των κυβερνητικών διατάξεων «πανεπιστημιακής»
αστυνόμευσης κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους ακολουθεί την πρόσφατη θερινή αναταραχή, όπου η Κυβέρνηση ψήφισε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια παρά τη σύσσωμη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Βασική πολιτική στόχευση είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η καθιέρωση αντιδημοκρατικών και αυταρχικών συνθηκών φίμωσης τυχόν διαφωνιών.

Προς εκπλήρωση του σκοπού, προτάσσεται η δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για «πανεπιστημιακούς» φρουρούς και αστυνόμευση εργαζομένων και φοιτητών, ενώ τα πανεπιστήμια μαστίζονται από ασφυκτική υποχρηματοδότηση, ανεπαρκείς υποδομές και ιδίως μεγάλες ελλείψεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι οικογένειες τους στενάζουμε υπό συνθήκες υποβαθμισμένης διαβίωσης με
καθημερινή ακρίβεια, δυσπρόσιτη φοιτητική στέγαση, ανεπαρκείς μισθούς, υποβαθμισμένες παροχές υγείας-πρόνοιας, αλλά και καθημερινές κλοπές και εγκληματικότητα στις γειτονιές εκτός πανεπιστημίων.

Για τους παραπάνω λόγους:

•    Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων ΟΠΠΙ και ΜΑΤ από το ΕΚΠΑ και την κατάργηση των σχετικών διατάξεων, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

  • Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβουν σχετικές αποφάσεις και να εκφραστούν δημόσια για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την αποδόμηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και την αστυνομική βία ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους
  • Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τις ακαδημαϊκές συνθήκες ελευθερίας λόγου και έκφρασης, καθώς επίσης το δημόσιο - δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων μας.
  • Συμπορευόμαστε με τις αποφάσεις και τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη τις πολιτικές κατεδάφισης των δημοκρατικών κεκτημένων στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: AlfaVita

Άλλος ένας λόγος να πάρεις το πτυχίο σου!   

Θα είσαι ο king της εξεταστικής αυτό το εξάμηνο!

Δεν σου φτάνει η πίεση, έχεις κι αυτούς...

Load More

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων