Φοιτητές: Απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των Δήμων, δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 1/9 στις 12:00 για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Οι φοιτητές οργάνωσαν σύσκεψη σήμερα με συμμετοχή 14 συλλόγων ( Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Οδοντιατρικής, Τούρκικων Σπουδών, Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, ο Σύλλογος φοιτητών ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ) και χαρακτήρισαν «απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των Δήμων, δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα! Για παράδειγμα το ΕΚΠΑ έχει στην ιδιοκτησία του 123 διαμερίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό», όπως ανέφεραν. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά τη φοιτητική στέγη, το πλαίσιο πάλης των φοιτητικών συλλόγων και ο προγραμματισμός δράσης. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κατέληξαν στην πραγματοποίηση κινητοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στις 12:00 με βάση τα αιτήματα τους.

αφισα φοιτητών για φοιτητική στέγη

Η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας

Τη Δευτέρα 29/8 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη 14 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Οικοτρόφων της Αθήνας για το σοβαρό ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Μεγάλα Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά ή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτουν δική τους φοιτητική εστία, ενώ με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων αρκετές εστίες παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση. Συνολικά τα δωμάτια σε εστίες αντιστοιχούν μόλις στο 9% των φοιτητών που έρχονται από άλλες πόλεις.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των Δήμων, δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα! Για παράδειγμα το ΕΚΠΑ έχει στην ιδιοκτησία του 123 διαμερίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Ακόμα, μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των φοιτητών που έρχονται από άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι μόλις 1000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 83 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται καταβάλλεται ολόκληρο.... στο τέλος του έτους!! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από το Ταμείο 32 δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους και δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη στέγαση των φοιτητών!!

Ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο με την αύξηση στις τιμές των ενοικίων που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις – φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα!

Με βάση όλα τα παραπάνω διεκδικούμε:

  • 300€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου!
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των Δήμων, του ΕΦΚΑ ,αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.  Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

Για αυτούς τους λόγους προχωράμε σε:

  1. Κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 1/9 στις 12:00.
  1. Παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, Τμημάτων και εστιών.
  1. Πλατιά ενημέρωση των φοιτητών για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης.
  2. Συνέντευξη τύπου το επόμενο διάστημα για να γίνουν γνωστά τα αιτήματα μας.

Εισήγηση στην σύσκεψη των Φ.Σ της Αθήνας για την στέγαση

Συναδέλφισσες-οι

Η σημερινή μας σύσκεψη είναι η αρχή μίας μεγάλης πρωτοβουλίας και ενός μεγάλου και σημαντικού αγώνα για χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά.

Και αυτό γιατί θεωρούμε αδιανόητο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους επειδή δεν έχουν λεφτά για τα πανάκριβα ενοίκια, επειδή δεν μπορούν να έχουν ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία!

Θεωρούμε αδιανόητο 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής να μην έχουν φοιτητική εστία κατά τα άλλα όμως να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των αξιολογήσεων και να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για επιχειρηματικές δράσεις και μπίζνες.

Θεωρούμε αδιανόητο οι φοιτητικές εστίες στην Αθήνα να καλύπτουν μόλις 2.262 σε σύνολο 262.686 εγγεγραμμένων φοιτητών ή 127.246 φοιτητών που δεν ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών. Και μάλιστα σε πολλές από αυτές οι φοιτητές συγκατοικούν με ζωύφια όπως στη Φοιτητική Εστία Αθηνών ή στη παλιά Εστία του ΕΜΠ.

Κάθε χρόνο υψώνονται και νέα ταξικά εμπόδια στις σπουδές για την πλειοψηφία των φοιτητών. Ειδικά φέτος τα πανάκριβα νοίκια για «τρώγλες» ή «ερείπια» έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ένας μισθός δεν αρκεί για να βγάλει ένας επαρχιώτης φοιτητής το μήνα, όταν για πολλές οικογένειες αυτός ο ένας είναι κι ο μόνος μισθός που μπαίνει στο σπίτι! Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 47,8% των οικογενειών δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια και την αύξηση της τιμής στα «πάντα» δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε ήρθε ουρανοκατέβατη. Στον τσουχτερό λογαριασμόµό της Ενέργειας πληρώνουμε την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ, την πολιτική της λεγόμενης πράσινης μετάβαση που οδηγεί στην απαξίωση ενεργειακών πηγών της χώρας.

Στο πανάκριβο ράφι του σούπερ μάρκετ πληρώνουμε τα απίστευτα κέρδη που συσσωρεύουν τα μονοπώλια. Στο άδειο πορτοφόλι καθρεφτίζεται η φοροληστεία των οικογενειών μας, οι καθηλωμένοι μισθοί, τα διάφορα pass κοροϊδία της κυβέρνησης που μοιράζει ψίχουλα στους πολλούς και παχυλές επιδοτήσεις στους λίγους και εκλεκτούς

Το πάγιο αίτημα μας για δωρεά παροχή φοιτητικής στέγης από το κράτος απαιτεί τη συλλογική διεκδίκηση των ίδιων των φοιτητών, το συντονισμό της δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Για αυτό χαιρετίζουμε τους 14 φοιτητικούς συλλόγους που με την απόφαση τους βρίσκονται σήμερα εδώ και δηλώνουμε ότι τις σπουδές μας και τις ζωές μας δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίσει το ποιος μπορεί και πρέπει να σπουδάσει ανάλογα με την τσέπη του.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας για κάθε λαϊκή οικογένεια που υποφέρει και αγωνιά για το πως θα σπουδάσει το παιδί της, για κάθε εργαζόμενο φοιτητή που βλέπει το μισθό του να εξανεμίζεται όταν πρέπει να πληρώσει για νοίκι και λογαριασμούς. Για κάθε φοιτητή που το χαρτζιλίκι του τελειώνει στη μέση του μήνα και οι σπουδές του βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι διαχρονικό και έχει αιτία την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής στέγης.

Αφορά το γεγονός ότι οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες µετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Έχει να κάνει με το λεγόμενο “τουριστικό θαύμα” που για όποιον ψάχνει σπίτι μετατρέπεται σε εφιάλτη αφού οδηγεί στην επέλαση των Airbnb σε μείωση των διαθέσιμων κατοικιών και ξεσπίτωμα εκατοντάδων φοιτητών κάθε καλοκαίρι, στην εκτίναξη των ενοικίων.

Έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση που την ίδια στιγμή που μπουκώνονται οι τράπεζες και οι κατασκευαστικοί όμιλοι με δις ευρώ για να επενδύσουν σε «πράσινες κατοικίες», οι μικροϊδιοκτήτες “μπουκώνονται” με πράσινους φόρους και έξοδα με αποτέλεσμα να αυξάνονται περαιτέρω οι τιμές στα ενοίκια.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις περιοχές γύρω από τις σχολές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν αλλού στέγη όμως και εκεί οι τιμές ανεβαίνουν. Ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως η πλατεία Βικτωρίας τα ενοίκια τραβάνε την ανηφόρα με τη μέση τιμή να σκαρφαλώνει στα 350-400 ευρώ

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Επιλογή τους ήταν να χρηματοδοτούν μέσω κονδυλίων κάθε πλευρά της επιχειρηματικής δράσης στις σχολές μας, την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση για τις πραγματικές ανάγκες μας είναι μηδενική.

Είναι μηδενική η χρηματοδότηση για την ανάγκη μας για στέγαση.

  • Δεν γίνεται λόγος για ανέγερση νέων εστιών. Δεν γίνεται βέβαια ούτε λόγος για συντήρηση των εστιών που ήδη υπάρχουν, συνάδελφοι οικότροφοι στις εστίες ζούνε χωρίς κλιματισμό, κάποιοι από αυτούς χωρίς καθαρό νερό, σε δωμάτια ακατάλληλα. Σε μία σειρά από εστίες έκοψαν τη σίτιση μέσα στο καλοκαίρι.
  • Για τους φοιτητές που νοικιάζουν είναι μία κοροϊδία το ετήσιο φοιτητικό επίδομα που αναλογεί σε 80 ευρώ και αυτό το παίρνουν ελάχιστοι και με μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμα περιμένουμε το επίδομα της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς!

Την ίδια στιγμή η μεγάλη ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων μένει αναξιοποίητη ή αξιοποιείται για εμπορικούς-επιχειρηματικούς σκοπούς!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το “Σπίτι της Άρσης Βαρών” στην Νίκαια, ολυμπιακό ακίνητο στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Πειραιά που παραχωρήθηκε για την κατασκευή εστίας. Μετά από 16 χρόνια που το συγκεκριμένο τεράστιο ακίνητο δεν αξιοποιήθηκε για εστία, παρά τις πιέσεις των φοιτητών, αξιοποιήθηκε πρώτη φορά πέρσι για να οργανώνονται πανάκριβα μεταπτυχιακά επί πληρωμή και για να εγκατασταθούν διοικητικά γραφεία και υπάρχει ο προσανατολισμός να μεταφερθεί κομμάτι της έρευνας το επόμενο διάστημα.

Τέτοια ακίνητα υπάρχουν δεκάδες στην ιδιοκτησία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μόνο το ΕΚΠΑ έχει 77 ακίνητα τα οποία όπως λένε είναι προς εμπορική αξιοποίηση. Την ίδια στιγμή που για αρκετά πάνω από 50.000 ενεργούς φοιτητές υπάρχουν 910 δωμάτια στη ΦΕΠΑ και το Β κτίριο της ΦΕΠΑ είναι σαν το γεφύρι της Άρτας! Εδώ και χρόνια ανακαινίζεται αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες!

Ο λόγος που δεν γίνονται εστίες δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα που υπάρχουν δεν πάνε στις ανάγκες μας γιατί τις θεωρούνε κόστος και εμάς και τις οικογένειες μας πελάτες.

Από αυτό το βήμα το λέμε καθαρά οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες! Το δικαίωμα στις σπουδές είναι αδιαπραγμάτευτο!

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αναλογιστεί τη σημερινή κατάσταση και να μπει στον αγώνα για συνολική καλυτέρευση των όρων με τους οποίους σπουδάζουμε.

Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια να στεγάσει τα όνειρά του για σπουδές! Αποκούμπι στους αγώνες μας είναι οι φοιτητικοί μας σύλλογοι που βγαίνουν μπροστά, που διεκδικούν, που οργανώνουν την αλληλεγγύη για φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

Το φοιτητικό κίνημα έχει εμπειρία! Μέσα από μεγάλους αγώνες εκατοντάδες φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να πάρουν δωµάτιο στην εστία, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων να διαθέσουν δωµάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών!

Με συλλογική διεκδίκηση και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουµε και πάλι.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμορφώνουμε προγραμματισμό δράσης και πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που μπορούν να δώσουν άμεση λύση και να ανακουφίσουν τις λαϊκές οικογένειες από το βάρος της φοιτητικής στέγης. Ένα πλαίσιο αιτημάτων που είναι δική μας υπόθεση να το αγκαλιάσουν όλοι οι φοιτητές μέσα στις σχολές, να συνταχθούν στον αγώνα που δίνουμε για το δικαίωμα τις σπουδές.

Οι διεκδικήσεις μας είναι συγκεκριμένες.

  • 300€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου!
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των Δήμων, του ΕΦΚΑ ,αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.  Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια:

  1. Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 1/9 στις 12:00 για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.
  2. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για τα προβλήματα των φοιτητικών εστιών και την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων δωρεάν στέγης.
  3. Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου το επόμενο διάστημα για να παρουσιάσουμε τις διεκδικήσεις των συλλόγων και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων

Πηγή: AlfaVita

 

Άλλος ένας λόγος να πάρεις το πτυχίο σου!   

Θα είσαι ο king της εξεταστικής αυτό το εξάμηνο!

Δεν σου φτάνει η πίεση, έχεις κι αυτούς...

Load More

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων