Αναταραχή στα Πανεπιστήμια για την απόφαση να διεξαχθεί αποκλειστικά δια ζώσης η εξεταστική και η διδασκαλία - Γιατί αντιδρούν φοιτητές και πανεπιστημιακοί

Εντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια, λόγω της απόφασης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να διεξαχθούν αποκλειστικά δια ζώσης  διδασκαλία και εξεταστική, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ίδρυμα να αποφασίζει υβριδικές λύσεις αν το κρίνει πρόσφορο, παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων.

Χθες, φοιτητές από τους συλλόγους Φυσικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τούρκικων Σπουδών, Νομικής και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και Σ.Ο ΑΣΠΑΙΤΕ, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη πρυτάνεων, ορισμένοι εκ των οποίων αναμένεται να θέσουν στους κ.κ.Κεραμέως και Συρίγο το ζήτημα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση -που ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ηδη πάντως, αρκετοί πανεπιστημιακοί από ιδρύματα όπως το Πάντειο, το ΠΑΔΑ, το ΕΜΠ κα, και φυσικά οι φοιτητές, έχουν θέσει το ζήτημα της απόστασης μεταξύ δηλώσεων της υπουργού περί ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ με τον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο. Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι για το εαρινό εξάμηνο λόγω του κορονοϊού είχε δοθεί δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν αν η εξεταστική θα διεξαχθεί δια ζώσης, με τήρηση μέτρων πρόληψης και προστασίας, είτε εξ αποστάσεως, εφόσον εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης. Τώρα λοιπόν που η μετάλλαξη «Ο» έχει δυσκολέψει την κατάσταση, αυτό δεν προβλέπεται. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τι λένε και τι ζητούν οι φοιτητές

Στις αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μεταξύ άλλων αναφέρουν:

"Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή “ανοσίας της αγέλης” στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!!

Εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών μας. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί κόστος! Αντίθετα αξιοποίησε όλο το χρόνο και το χρήμα που είχε, για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!

Μάλιστα, η κυβέρνηση, με την απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει όλες τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την δυνατότητα χιλιάδων φοιτητών να εξεταστούν κανονικά σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί!!

ΩΣ ΕΔΩ! Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για προστασία της υγείας

μας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής μας:

  • Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε Ίδρυμα!
  • Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.
  • Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν. Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά. Να χορηγούνται δωρεάν οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!"

Πάντειο: Σε κίνδυνο η εκπαιδευτική διαδικασία

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστήμιου συζήτησε διεξοδικά τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα λειτουργία του Ιδρύματος, τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα και τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία.

Σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική διαδικασία (μαθήματα και εξετάσεις) μακροπρόθεσμα και απρόβλεπτα. Εκφράζει λοιπόν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα να γίνουν όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στις αίθουσες μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική, με δεδομένο μάλιστα ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αποδεικνύεται ατελέσφορος για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού.

Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας-φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικοί και υγειονομικοί- ανταπεξήλθαν με αποτελεσματικότητα, ζήλο, αξιοπρέπεια και πειθαρχία, προκειμένου να μείνει ανοικτό το Πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος του Παντείου εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι βοήθησαν, ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με υποδειγματικό υγειονομικό πρωτόκολλο και εξαιρετική συμπεριφορά, παρά τις αντίξοες περιστάσεις.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, στην έναρξη του 2022 μας καλούν επιτακτικά να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με ευθύνη, επίγνωση της δυσκολίας αλλά και της ανάγκης να σταθμίζουμε με σωφροσύνη τα επίμαχα της συγκυρίας. Όπως ακριβώς πράξαμε το φθινόπωρο για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό. Ζητούμε συνεπώς, εφόσον ισχύσει η απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, να εξασφαλισθούν οι όροι για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή στα αμφιθέατρα αλλά και την συνέχιση της διδασκαλίας και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα σωρευτικά ή διαζευκτικά:

  1. Να δοθούν δωρεάν self-tests σε φοιτητές και διδάσκοντες κατ’ αναλογία με όσα εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες.
  2. Να εγκατασταθούν κινητές μονάδες rapid-tests στα πανεπιστήμια.
  3. Να δοθεί η δυνατότητα διδασκαλίας εξ αποστάσεως ή υβριδικής όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
  4. Να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα.
  5. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για προσωπικό που θα ελέγχει τα πιστοποιητικά και τα τεστ και θα προσφέρει υγειονομική κάλυψη στο Πανεπιστήμιο.

E.M.Πολυτεχνείο και ΠΑΔΑ

Να σημειωθεί ότι χθες και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο ανέφερε ότι η διδασκαλία και η άσκηση, στις αίθουσες και στο εργαστήριο, κατά περίπτωση, θα (πρέπει να) προσαρμοστούν με τον βέλτιστο συνδυασμό μεθόδων στις πραγματικές συνθήκες, με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την προστασία της υγείας. Αυτή, άλλωστε, είναι η ακολουθούμενη πρακτική στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

«Ιδιαίτερα προβληματική» χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Ανδρέας Μπουντουβής, την επανεκκίνηση και διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού εξαμήνου, δεδομένου ότι διδάσκοντες και διδασκόμενοι είναι πλέον πολύ πιθανόν να βρεθούν σε αναγκαστική αδυναμία, λόγω καραντίνας, να συμμετάσχουν.

Αλλά και οι πανεπιστημιακοί στο Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής (ΠΑΔΑ) σε ανακοίνωσή τους, ζητούν να δοθεί δυνατότητα 

« Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σκέλος, θα έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών που αναγκαστικά θα πρέπει να απέχουν από την εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, καθώς και διδάσκοντες που λόγω νόσησης, - ανεξάρτητα του αν έχουν εμβολιαστεί - θα πρέπει και αυτοί να απέχουν από το διδακτικό τους έργο. Πως θα γίνουν οι αναγκαίες αναπληρώσεις των μαθημάτων αυτών; Πρέπει απλά «να περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» που μας οδηγούν με ευθύνη της κυβέρνησης στην ανοσία της αγέλης, με άγνωστο ακόμα το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή να προλάβουμε καταστάσεις;  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν αποτελούν ασφαλή λύση, ενώ συγχρόνως (ιδιαίτερα σε υποχρεωτικά μαθήματα) τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ δεν επιτρέπουν την τήρηση των προληπτικών μέτρων. Την Παρασκευή, 7/1/2022, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και θα συζητηθεί και το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό ZHTOYME την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. Ειδικότερα ζητούμε: Να εγκατασταθούν άμεσα σε κατάλληλους χώρους των Πανεπιστημίων κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ συχνών τεστ (screening) - rapid ή μοριακών τεστ δειγματοληπτικά είτε σε όσους/όσες εμφανίζουν συμπτώματα. Με απόφαση Συγκλήτου, να εμπλακούν μέλη ΔΕΠ και άλλο προσωπικό στις διαδικασίες, με αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια που θα προμηθεύσει το Πανεπιστήμιο και με χρήση των εργαστηρίων και του υπάρχοντος εξοπλισμού τους. Να διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ όλα τα τεστ (rapid, μοριακά) για την έγκαιρη καταγραφή των κρουσμάτων και την αποφυγή των ουρών της ντροπής. Να εφαρμοστεί η εκ του αρθ. 4 του ν.4485/2017 δυνατότητα των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων να αποφασίσουν τους τρόπους διδασκαλίας και εξέτασης, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που θα δημιουργηθούν, με δεδομένη και την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον». Αύξηση δαπανών καθαριότητας και υγειονομικής μέριμνας, για το ακαδημαϊκό εξάμηνο, που ολοκληρώνεται, και για το επερχόμενο. Με απόφαση Συγκλήτου, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας και όχι να διαμοιράζεται εντός του ωραρίου εργασίας. Επιπλέον ζητούμε, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα παρθεί από την πολιτική ηγεσία, να κοινοποιήσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την εισήγησή της για την επανέναρξη της λειτουργίας των ΑΕΙ. Καλούμε τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας να αφουγκραστεί την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό, που είναι διάχυτος στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να στηρίξει εμπράκτως και εγκαίρως τις θέσεις του συλλόγου μας»

Και συλλογή υπογραφών στη Φιλοσοφική

Με 50.000 κρούσματα την ημέρα και ενώ οι θάνατοι στην χώρα μας έχουν φτάσει πάνω από τους 20.000, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα πανεπιστήμια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Το Bloco Φιλοσοφικής αναγνωρίζοντας την ευθύνη του να εκπροσωπεί τους φοιτητές συγκεντρώνει υπογραφές ώστε συλλογικά και όλοι μαζί να ακουστούμε. Η φωνή μας έχει αξία και ζητούμε:

  1. Δωρεάν Ράπιντ για όλους τους φοιτητές στην Φιλοσοφική
  2. Συντήρηση του Κτιρίου (εξαερισμός-θέρμανση-μόνωση)

Υπογραφές εδώ

Η ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ

Κλείοντας, αξίζει να αναφερθεί ένα απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου των φοιτητών Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθήνας για το ζήτημα:

Αναπάντητα ερωτήματα μπροστά στο άνοιγμα των σχολών και την εξεταστική...

Χιλιάδες φοιτητές σε όλη την χώρα περιμέναμε αυτή την εβδομάδα με αγωνία να μάθουμε πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των σχολών μας και τι θα γίνει με την εξεταστική μας. Περιμέναμε όλοι να δούμε τι μέτρα θα παρθούν από την κυβέρνηση τώρα που τα κρούσματα σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ελπίζαμε ότι μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση με την πανδημία να οργιάζει, θα παίρνονταν έστω κάποια μέτρα για να προστατευθεί η υγεία φοιτητών και καθηγητών. Που τέτοια τύχη......

Την Τρίτη 4/1 ανακοινώθηκε από την Υπ. Παιδείας ότι τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν με 100% πληρότητα, γιατί από ότι φαίνεται για το Υπουργείο “όλα βαίνουν καλώς” και μπορούμε να στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες σε λεωφορεία και αμφιθέατρα χωρίς να μεταδίδουμε τον ιό, ενώ για μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα αποκλειστεί κανένας στην εξεταστική ούτε λόγος....

Αυτή η κατάσταση έχει εύλογα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σε συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα που αγωνιούν για το μέλλον τους. Έτσι θα ήθελα και εγώ να θέσω κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους:

Ποιο ακριβώς επιστημονικό κριτήριο οδηγεί στην απόφαση να τσουβαλιάζονται 200 και 300 άτομα ανά αμφιθέατρο, ενώ ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη “Ο” ; 

Εδώ και 2 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές μέσα και από τους Συλλόγους μας, αλλά και καθηγητές, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια δια ζώσης τα Πανεπιστήμια. Θα μας απαντήσει το Υπουργείο γιατί ακόμα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ;; 

Είναι η πρόσληψη καθηγητών για να σπάσουν τα υπεράρθμα τμήματα, τα δωρεάν rapid test για όλους, η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας "παράλογα μέτρα" εν μέσω πανδημίας ή μήπως είναι άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης; 

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις είχαν δύο ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν την επαναλειτουργία των σχολών. Τι τους εμποδίζει τόσο καιρό; Και τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων μαθαίνουμε ότι ξεκινάει η εκπαίδευση 400 αστυνομικών για να μπουν στις σχολές μας!

Πηγή: www.alfavita.gr

Άλλος ένας λόγος να πάρεις το πτυχίο σου!   

Θα είσαι ο king της εξεταστικής αυτό το εξάμηνο!

Δεν σου φτάνει η πίεση, έχεις κι αυτούς...

Load More

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων